Van ARPANET naar Internet

Het eerste ARPANET communicatiemiddel werkte misschien wel goed voor het Pentagon, maar om het netwerk wereldwijd te kunnen gebruiken was er nog meer nodig. Zo ging men aan de slag met de volgende stap van het ontwikkelen van het internet, namelijk het maken van een standaard protocol dat alle netwerken binnen het internet konden gebruiken om te communiceren. 


Het ARPANET zoals het in 1974 bestaat, bestaat nogal maar uit grote mainframe computers die alleen kunnen worden aangeschaft door grote bedrijven, universiteiten en overheidsinstellingen. Het netwerk wat is ontwikkeld gaat er dan ook van uit dat er maar beperkt aan computers aan het netwerk kunnen worden gekoppeld.


De eerste stap van het maken van het standaard protocol, was het maken van een technologie die bepaalt hoe elektronische boodschappen ingepakt, geadresseerd en verstuurd worden via het nieuwe netwerk, ofwel het internet. Deze technologie werd het Internet Protocol (IP) genoemd. 


Hoewel IP in 1974 ontwikkeld is, zal het nog jaren duren voordat het protocol helemaal uitontwikkeld is. In deze jaren wordt het protocol nog verschillende keren aangepast, zo wordt er een visie ontwikkeld die compatibel is met de bestaande netwerken en dus over het gehele netwerk gebruikt kan worden.


Na het ontwikkelen van de technologie achter het Internet Protocol, ging men aan de slag met het ontwikkelen van het standaard protocol voor het nieuwe netwerk. Zo werd uiteindelijk in het jaar 1977 de TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) ontwikkeld. Dit protocol maakte het mogelijk om verschillende netwerken aan het ARPANET te verbinden, zodat er een geheel van netwerken ontstond.

  

Toen de TCP/IP werd ontwikkeld en het mogelijk was om diverse netwerken met elkaar te koppelen, was de basis van het internet gelegd. Het internet bleef een tijdje zoals het was, tot de NSF in de jaren 80 een programma begon om het internet aan iedereen in de Verenigde Staten aan te bieden. Het netwerk dat beschikbaar werd gesteld, werd NSFNET genoemd en voornamelijk gebruikt door schoolinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven die bezig waren met belangrijke onderzoeken. Op deze manier werd het internet uitgerold in de Verenigde Staten en toen dit eenmaal gebeurd was, was de stap nog maar klein om het internet ook naar andere landen ter wereld uit te rollen.

Het internet bleef een tijdje zoals het was, tot de NSF in de jaren 80 een programma begon om het internet aan iedereen in de Verenigde Staten aan te bieden. Het netwerk dat beschikbaar werd gesteld, werd NSFNET genoemd en voornamelijk gebruikt door schoolinstellingen, overheidsinstellingen en bedrijven die bezig waren met belangrijke onderzoeken. Op deze manier werd het internet uitgerold in de Verenigde Staten en toen dit eenmaal gebeurd was, was de stap nog maar klein om het internet ook naar andere landen ter wereld uit te rollen. Zo kwam het internet uiteindelijk ook in Nederland, waar eerst bedrijven en vervolgens ook gewone mensen het internet konden gebruiken. 


In de periode tussen 1974 en 1984 ontstaan er verschillende computernetwerken die een voor een aan ARPANET worden gekoppeld. Al de verschillende netwerken maken gebruik van ARPANET als backbone. De netwerken die worden opgezet maken allemaal gebruik van verschillende technieken en protocollen en dit werkt zeer chaotisch. In 1982 wordt TCP/IP eindelijk geaccepteerd als het standaard protocol. Zo ontstaat een groep netwerken die aan elkaar gekoppeld zijn, het huidige Internet is geboren. Figuur 5 laat een geografisch overzicht zien van het netwerk zoals dit in 1980 was gerealiseerd.

©2017 Kübra Bilim, Yeliz çitak & Dries Verheyen
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin